#4. Tove Berner-Wik, mode- och kostymdesigner

Fakta Tove Berner-Wik
Född: 1991 i Uppsala
Bor:  Uppsala
Yrke:  Mode- och kostymdesigner sedan 2018
Utbildning:  Master i modedesign och finkonst, Textilhögskolan i Borås

Hemsida Instagram

“Att se att den lilla kristallen som jag hittat kan bli till en hel gnistrande kostym. Det är fantastiskt! ”

Vad jobbar du med, Tove?
Jag är mode- och kostymdesigner. Min stil är en typ av haute couture och jag skapar mycket med återvunna gamla dekorationer som pärlor och kristaller. 

Jag arbetar bara för hand och mina plagg finns oftast i ett exemplar. Du bär dem om du vill synas och vara stjärnan i rummet!

Hur kommer det sig att du valde ditt yrke?
Jag har alltid varit jätteintresserad av kläder och detaljer. När jag var liten klädde jag ut vår hund i smycken och själv vägrade jag att ha på mig sånt som inte glittrade. Jag hade det inte så lätt i skolan och flydde till det kreativa. Som tolvåring ritade jag mitt eget klädmärke. Jag fick tyg av mamma och höll på med det i flera år.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få vara kreativ och jobba med händerna. Att förverkliga en idé till en färdig produkt. Att se att den här lilla kristallen som jag hittat kan bli till en hel gnistrande kostym. Att se slutresultatet är fantastiskt!  

Var hittar du din inspiration?
Jag är väldigt impulsstyrd och får ofta en känsla för något. Det kan vara när jag ser ett halsband på second hand eller hittar en pärla. Jag skrollar mycket i bildflöden och tittar i böcker. Och i duschen får jag ofta bra idéer!

Har du något råd till den som funderar på ditt yrke?
Att nischa dig och våga satsa! Jag är nischad inom hantverk och slow fashion. Jag trodde aldrig att jag skulle starta eget, men nu designar jag under eget namn. 

Det är alltid bra att gå en förberedande utbildning. Mina bästa mest lärorika år var när jag tog min master och där hittade mer vad jag ville göra. Du kan också gå småkurser och höra av dig till designers där du vill ha praktik.

Utmaningar med jobbet?
När man är ensam är det svårt att få tiden att räcka till för både produktion och marknadsföring av sin verksamhet. Det gäller att både hitta nya kunder och att hålla kvar de gamla. Känslan är att syns jag inte, så finns jag inte. 

En annan utmaning är att många inte uppskattar hantverket eller har förståelse för tiden det tar att skapa ett plagg. Många vill ha det de som söker redan igår. 

Vad önskar du helst för framtiden gällande jobb?
Den skulle förbättras om vi syntes mer. Jag har en utbildning på samma höga nivå som mina bröder, men de är civilingenjörer vilket har betydligt högre status. 

Mitt jobb ses ofta som ytligt eftersom jag arbetar med vackra saker. Men utan fina saker skulle vi inte må bra och det behöver vi ta på allvar. 

Foto och text: Lisbet Spörndly

Bli medlem!

Är du hantverkare? Ansök om att bli medlem i Uppsala Hantverksförening. Du blir en del av vårt växande nätverk, får erbjudanden om seminarier, event, fester, utställlningar och andra aktiviteter.